ΤΑ ΜΗΛΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

(Adams æbler)

Ένας νεοναζί, ο Άνταμ (εξ ου και ο τίτλος), καταδικάζεται σε καταναγκαστική κοινωνική εργασία σε μια εκκλησία όπου προΐσταται ο ιερέας Ιβάν, ο οποίος του αναθέτει ως «αποστολή» να φτιάξει μια μηλόπιτα. Η σχέση τους θα αποβεί καταλυτική και για τους δύο.

Μια ακόμα μικρή έκπληξη απ’ τη Δανία, η οποία μας έχει συνηθίσει σε κινηματογραφικά διαμάντια. Ίσως είναι το κλίμα της Σκανδιναβίας που εμπνέει έναν διαφορετικό αέρα δημιουργίας, ο οποίος είναι αισθητός σε κάθε παραγωγή που μας έρχεται απ’ τον Βορρά. «Τα Μήλα του Αδάμ» δεν παρεκκλίνουν απ’ αυτόν τον κανόνα και μας προσφέρουν κάτι που χρειάζεται επειγόντως ο κινηματογράφος σήμερα. Πρωτοτυπία. Οι Σκανδιναβοί ειδικεύονται σε σκοτεινές ιστορίες που τροφοδοτούν την σκέψη, αλλά όπως αποδεικνύουν «Τα Μήλα» έχουν την ικανότητα, επίσης, να μπολιάζουν αυτές τις σκοτεινές ιστορίες με χιούμορ. Σίγουρα δεν πρόκειται για κωμωδία, αλλά υπάρχει διάχυτο ένα υπόγειο, και κάποιες φορές ειρωνικό και σουρεαλιστικό, χιούμορ που προκύπτει απ’ τις καταστάσεις και τους διαλόγους.

Ο Ιβάν, ο ιερέας της εκκλησίας, ενσαρκώνεται από έναν πάντα εκπληκτικό Μάντς Μίκελσεν, η ερμηνεία του οποίου σου δημιουργεί όλα αυτά τα συναισθήματα που προκύπτουν απ’ τη νοοτροπία και τις πράξεις του χαρακτήρα του, άλλες φορές θυμό, άλλες φορές οίκτο και συμπάθεια. Ο Ιβάν έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν πιστεύει στην κακία του ανθρώπου και έχει έναν μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο να ερμηνεύει τις πράξεις που απορρέουν απ’ αυτή. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο τριβής με τον Άνταμ που ερμηνεύεται από τον εξαιρετικό Ούλριχ Τόμσεν. Η αναγκαστική «συνεργασία» τους θα προκαλέσει εκρήξεις αλλά και χιουμοριστικές ανάσες. Εν τέλει, όμως, θα διδαχθούν ο ένας απ’ τον άλλο και οι ζωές τους θα αλλάξουν εντελώς.

Η ταινία δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί. Αποτελεί ένα αμάλγαμα πανέξυπνης σάτιρας, μαύρης κωμωδίας, συγκινητικού δράματος και θρησκευτικής αλληγορίας, με όλα αυτά τα στοιχεία απόλυτα εναρμονισμένα και δεμένα με αριστοτεχνικό τρόπο. Πολλές ταινίες που προσπαθούν να συνδυάσουν διάφορα είδη, καταλήγουν σε αχταρμά και αναπόφευκτα σε αποτυχία, αλλά ο σκηνοθέτης Άντερς Τόμας Γιένσεν (σεναριογράφος του «Η Δεύτερη Αλήθεια» για την οποία έχουμε δημοσιεύσει κριτική στο παρελθόν, και συχνός συνεργάτης της Σουζάνε Μπίερ, σκηνοθέτιδας της προαναφερθείσας ταινίας) διαχειρίζεται άψογα και υποδειγματικά το υλικό του παραδίδοντας ένα στιβαρό σύνολο.

«Τα Μήλα του Αδάμ» είναι μια πολύ ιδιαίτερη ταινία που θα εκτιμήσουν όσοι έχουν κουραστεί από την ίδια και απαράλλαχτη συνταγή που μας προσφέρει το Χόλιγουντ (όχι ότι δεν υπάρχουν εξαιρετικές ταινίες κι’ εκεί). Θα ήθελα να πω και ν’ αναλύσω περαιτέρω κάποια στοιχεία των «Μήλων», αλλά και η παραμικρή πληροφορία θα χαλάσει τις εκπλήξεις που κρύβει το αριστουργηματικό αυτό φιλμ το οποίο αποτελεί έναν κινηματογραφικό θησαυρό που σας (προσ)καλεί να τον ανακαλύψετε!

Του Γιάννη Φαμέλη

By | 2017-05-14T18:01:13+00:00 May 14th, 2017|ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ|0 Comments

About the Author:

Giorgos studied Biology at the University of Patras, Greece and did his Master's in Philosophy of Science at the University of Athens. He works at the pharmaceutical sector while doing his PhD in Philosophy. Giorgos is the coordinator for "Imago Dei", a place where Christians and non-Christians meet to exchange opinions about their worldview and overall perception of reality.