BEASTS OF NO NATION

Το Beasts of No Nation διηγείται την ιστορία του Αγκού,  ενός αγοριού που χάνει τον πατέρα του και τον μεγάλο του αδερφό από τον εθνικό στρατό και καθώς προσπαθεί να ξεφύγει, τον ανακαλύπτει ο διοικητής των ανταρτών και τον στρατολογεί.

Το φιλμ, που είναι παραγωγή του Netflix, βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ουζοντίνμα Ιγουεάλα και θίγει ένα πολύ επίκαιρο θέμα,  αυτό του εμφυλίου στην Αφρική.  Τόσο οι αντάρτες όσο και ο εθνικός στρατός είναι υπεύθυνοι για μια σειρά από φρικαλεότητες αν και ο σκηνοθέτης Κάρι Φουκουνάγκα στην πρώτη του κινηματογραφική δουλειά επιλέγει να εστιάσει στην πλευρά των ανταρτών.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας γινόμαστε μάρτυρες ενός εφιαλτικού ταξιδιού ενηλικίωσης καθώς ο Αγκού θα μεταβεί βίαια από τον κόσμο του,  ενός κόσμου φτωχού αλλά ανέμελου και ξένοιαστου,  σ’ έναν άλλο κόσμο,  απάνθρωπο και βίαιο, όπου τα όπλα δεν είναι πλέον ξύλινα αλλά αληθινά.Η μετάβαση είναι ξαφνική και απότομη,  κάτι που απεικονίζεται με ανατριχιαστικό ρεαλισμό από τον σκηνοθέτη και συν-σεναριογράφο Κάρι Φουκουνάγκα,  που μας έδωσε και τον αριστουργηματικό πρώτο κύκλο του τηλεοπτικού True Detective.

Περισσότερο από τη βία της ταινίας,  που είναι δικαιολογημένη,  σοκάρει το γεγονός ότι αθώα παιδιά που μέχρι πριν λίγο έπαιζαν ανέμελα σα να ζουν σε έναν άλλο, δικό τους κόσμο,  μετατρέπονται σε αδίστακτες μηχανές θανάτου, απογυμνωμένα από κάθε συναίσθημα και ανθρωπιά. Αναγκάζονται να παίρνουν ναρκωτικά,  να διαπράττουν απίστευτες αγριότητες και να ξεπεράσουν κάθε ηθικό φραγμό ώστε να είναι αποτελεσματικοί δολοφόνοι. Η σοκαριστική αυτή μετάλλαξη απεικονίζεται με συγκλονιστικό επαγγελματισμό και απόλυτη πειστικότητα μέσα από τις ερμηνείες των μικρών πρωταγωνιστών. Εξίσου δυνατή και ανατριχιαστική είναι η ερμηνεία του Ίντρις Έλμπα, ο οποίος δεν ερμηνεύει απλά τον διοικητή αλλά είναι ο διοικητής.

Η ταινία είναι αναμενόμενα σκληρή και ωμή αλλά ταυτόχρονα σε συνεπαίρνει και σε μεταφέρει σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό μας, φρικιαστικό αλλά αληθινό.  Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η φωτογραφία του ίδιου του Φουκουνάγκα όσο και η μουσική επένδυση από τον Νταν Ρόμερ. Δεν είναι μια ταινία φτιαγμένη για να ψυχαγωγήσει αλλά για να προβληματίσει, και αυτό το κάνει με απόλυτη επιτυχία. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό και συγκλονιστικό αριστούργημα που σοκάρει με την ωμότητά του, προβληματίζει με τη θεματική του και συγκινεί με τη δύναμή του. Must see!

Του Γιάννη Φαμέλη

By | 2018-05-24T08:15:51+00:00 May 24th, 2018|ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ|0 Comments

About the Author:

Giorgos studied Biology at the University of Patras, Greece and did his Master's in Philosophy of Science at the University of Athens. He works at the pharmaceutical sector while doing his PhD in Philosophy. Giorgos is the coordinator for "Imago Dei", a place where Christians and non-Christians meet to exchange opinions about their worldview and overall perception of reality.