#celebratehumility

Η πρόσφατη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ στην υπόθεση Obergefell v. Hodges, που έδωσε σε 2 ανθρώπους του ίδιου φύλου το δικαίωμα να παντρευτούν, ήταν μία βαρυσήμαντη στιγμή για την δυτική κοινωνία. Πολλοί άνθρωποι περίμεναν καιρό να γίνει ένα τέτοιο γεγονός και με το που βγήκε η είδηση της απόφασης, οι περισσότερες αντιδράσεις στα ΜΜΕ (στη Δύση) ήταν κυρίως θετικές μέχρι και θριαμβευτικές.

Εκεί που φάνηκε βέβαια ποια ήταν η πραγματική ανταπόκριση των ανθρώπων ήταν στα social media. Πέρα από τα ΜΜΕ και τα ιστολόγια, τα νέα σχετικά με το same-sex marriage κατέκλυσαν το Facebook και το Twitter. Στο Facebook αυτό έγινε μέσα από μία εφαρμογή που έδωσε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να χρωματίσουν το προφίλ τους με τα χρώματα του ουρανίου τόξου (ένα σύμβολο των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων) ενώ στο twitter το hashtag #celebratepride έκανε θραύση για εβδομάδες.

============

Πως πρέπει να αντιδράσει ο Χριστιανός σ’ αυτά τα γεγονότα; Η άφιξη του same-sex marriage αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση μιας και δείχνει πως η παραδοσιασκή χριστιανική αντίληψη περί γάμου πλέον δεν επικρατεί στην κοινωνία μας. Στην Αμερική πολλές ομάδες Χριστιανών πάλεψαν για να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη και παλεύουν ακόμα.

Έχω μία διαφορετική πρόταση.

Μπροστά σ’ αυτή την ήττα της χριστιανικής αντίληψης των πραγμάτων, η δική μου πρόταση είναι πως τα γεγονότα αυτά μας δίνουν την ευκαιρία να γιορτάσουμε την ταπεινοφροσύνη ή αλλιώς to #celebratehumility.

Τι εννοώ; Τι σχέση έχει η ταπεινοφροσύνη με τα γεγονότα αυτά;

1) Χριστιανός σημαίνει κάποιος που πιστεύει ότι ο Θεός είναι κυρίαρχος πάνω στην ιστορία

Αυτή η απόφαση έγινε επειδή ο Θεός το επέτρεψε να γίνει. Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε γιατί το επέτρεψε αλλά δεν είναι η θέση μας να κρίνουμε τον Θεό. Μέσα σε κάθε κατάσταση και εξέλιξη, είτε αρνητική είτε θετική για την εκκλησία, το μόνο πράγμα που δεν αλλάζει ποτέ είναι το γεγονός ότι ο Θεός είναι κυρίαρχος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε σαν τα μικρά παιδιά και να ηρεμήσουμε. Δεν είχαμε ποτέ τον έλεγχο της κατάστασης και αν ο Θεός έχει κρίνει ότι πρέπει να το περάσουμε αυτό σαν εκκλησία, καλούμαστε να ταπεινωθούμε μπροστά του και να το δεχτούμε.

2) Χριστιανός σημαίνει κάποιος που πιστεύει ότι δεν είναι καλύτερος άνθρωπος από αυτούς με τους οποίους διαφωνεί

Το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού μας λέει πως, όσον αφορά στην ηθική, αυτό που ξεχωρίζει τον πραγματικό Χριστιανό δεν είναι η ηθική του υπεροχή αλλά η ειλικρίνειά του μπροστά στην ηθική του αποτυχία. Κι από τη στιγμή που θυμόμαστε πως ένας Χριστιανός δεν είναι κάποιος που είναι πιο ηθικά καθαρός από κάποιον μη-Χριστιανό, συνειδητοποιούμε πως δεν έχουμε κανέναν λόγο να το παίζουμε ηθικά υπεράνω και να περιφρονούμε και να ειρωνευόμαστε τους άλλους. Αφού δεν είμαστε καλύτεροι από αυτούς. Είμαστε απλά αυτοί που στέκονται στην καμμένη γη της κρίσης του Θεού πάνω στην αμαρτία μας, την οποία δέχτηκε για χάρη μας ο Ιησούς Χριστός. Έτσι αντί να βιαστούμε να δείξουμε προς την αμαρτία των μη-πιστών μας φίλων, θα πρέπει αντιθέτως να θρηνούμε για την δική μας αμαρτία. Η μετάνοια — και όχι η υπεροψία — είναι το βασικό χαρακτηριστικό που θα έπρεπε να μας ξεχωρίζει.

3) Χριστιανός σημαίνει κάποιος που «κερδίζει» τους αντιπάλους του χάνοντας απ’ αυτούς

Όπως αναφέραμε και πριν, είναι πλέον αναμφίβολο ότι η Χριστιανική αντίληψη έχει υποστεί μία μεγάλη ήττα. Αυτό όμως μας δίνει μία μεγάλη ευκαιρία να σταματήσουμε για μία στιγμή και να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας: «Ήταν πράγματι η πιο σημαντική μάχη αυτή;» «Κι αν είχαμε κερδίσει, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα;» Η απάντηση είναι «όχι». Οι Χριστιανοί δεν πρέπει να κερδίζουν τις μάχες τους μέσα από το να κυριαρχούν στους αντιπάλους τους. Δεν πρέπει ποτέ να επιβάλλουν τις αντιλήψεις τους πάνω στους άλλους — γιατί έτσι ξεριζώνουν το Ευαγγέλιο από την πηγή της δύναμής του η οποία είναι η ταπείνωση. Η δύναμη του Ευαγγελίου πηγάζει από την μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του κόσμου καθώς ο ίδιος ο Υιος του Θεού πεθαίνει για χάρη των αντιπάλων του, περιφρονημένος από τον κόσμο και εγκαταλελειμμένος από τους φίλους του. Ο Ιησούς ξεκίνησε να κερδίζει αφού έχασε, αφού ταπεινώθηκε. Έτσι και ο Χριστιανός δεν πρέπει να περιμένει μία διαφορετική εμπειρία από αυτή του Κυρίου του. Χριστιανός σημαίνει ότι αγαπώ και υπηρετώ τους γύρω μου, δεν τους συντρίβω… ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συντριφτώ εγώ.

===========

Μήπως όλο το παραπάνω σας δίνει την εντύπωση ότι θα πρέπει απλά να εγκαταλείψουμε τις πεποιθήσεις μας περί γάμου και σεξουαλικότητας και να συμμορφωθούμε με την υπόλοιπη κοινωνία; Κάθε άλλο. Δεν καλούμαστε να χάσουμε την ιδιαιτερότητά μας ως Χριστιανοί, απλά καλούμαστε να δούμε πως αυτή η ιδιαιτερότητα βρίσκεται πρωτίστως στην ταπεινοφροσύνη και όχι στην περηφάνια. Το να γιορτάζω την σεξουαλική μου ηθική (είτε αυτή είναι παραδοσιακή είτε είναι προοδευτική) είναι το να γιορτάζω την περηφάνια· αποτελεί μία απολογητική της υπεροχής, όχι της υπηρεσίας. Το Ευαγγέλιο, αντιθέτως, μας καλεί να καυχόμαστε μόνο στο σταυρό του Χριστού (το απόλυτο σημείο της ταπείνωσης), κάτι που αναγκαστικά σημαίνει ότι δεν καυχόμαστε σε τίποτα άλλο — ούτε στην σεξουαλική μας ηθική, ούτε στην δικαιοσύνη μας, ούτε στη φειδώ μας. Καυχόμαστε μόνο στον Χριστό, τον πρώτο των ηττημένων, που παρόλα αυτά έχει κερδίσει την πιο σημαντική μάχη απ’ όλες — τη μάχη για την καρδιά μας (και απείρων άλλων) και μέσα απ’ αυτό έχει μεταμορφώσει ολόκληρη τη ζωή μας.

==========

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο δρόμος από δω και πέρα χρειάζεται μία μεγάλη παραχώρηση — όχι στο ίδιο το πιστεύω μας αλλά στην επιμονή μας ότι η υπόλοιπη κοινωνία είναι υποχρεωμένη να ασπαστεί το πιστεύω μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να χαμηλώσουμε τις εντάσεις και να ανοίξουμε ένα φιλικό και λογικό διάλογο με αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε.

Δεν γιορτάζουμε την περηφάνια… αλλά ούτε και την ταπεινότητα τελικά. Απλά υπηρετούμε και αγαπούμε τους γύρω μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σ’ αυτό το νέο, πιο εχθρικό, περιβάλλον για την χριστιανική αντίληψη αυτό λογικά θα σημαίνει περισσότερη ταπείνωση και μεγαλύτερες ήττες… αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα επειδή αυτός είναι ο δρόμος του Χριστού.

Του Τιμόθεου Κούμαρ

By | 2015-08-18T18:24:52+00:00 August 18th, 2015|ΚΟΙΝΩΝΙΑ|3 Comments

About the Author:

  • Giorgos Kalantzis

    Ο Francis Schaeffer είχε πει ότι “αν σκοπός μας είναι να νικήσουμε, ήδη έχουμε χάσει”.

  • Ο δρόμος του Χριστού είναι ο δρόμος του σταυρού και αυτόν πρέπει να σηκώσουμε όλοι μας, ετεροφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι, αν θέλουμε να τον ακολουθήσουμε.

    • Giorgos Kalantzis

      Πολύ σωστά!